Skip to the content

Hoe kunnen we je helpen?

  • Wond-, stoma- en continentiezorg

    Maandag t/m vrijdag 08.00 - 17.30 uur
    088 - 008 58 00
    info@mathot.nl

  • Compressietherapie

    Maandag t/m vrijdag 08.30 - 17.00 uur
    088 - 008 58 88
    cto@mathot.nl

Hoe werkt een stoma?

Een stoma is een stukje dunne of dikke darm dat door een opening in je buik naar buitenkomt. Je ontlasting en/of urine komt via deze kunstmatige uitgang naar buiten. Ben je benieuwd hoe een stoma werkt? Mathot legt het uit.

Een stoma kun je krijgen om verschillende redenen. Een darmstoma krijg je bijvoorbeeld omdat je een ontsteking hebt aan je darm of een darmtumor. Een urinestoma wordt bijvoorbeeld aangelegd als je een aandoening hebt aan je blaas. De drie bekendste stoma’s zijn:

  • Colostoma (dikke darmstoma)
  • Ileostoma (dunne darmstoma)
  • Urostoma (urinestoma)

Wil je weten om welke redenen mensen een stoma krijgen, wat het verschil is tussen een colostoma, een ileostoma en een urostoma, én hoe artsen een stoma aanleggen? Lees dan het artikel: Wat is een stoma?

Hoe werkt een colostoma?
Artsen maken een colostoma met behulp van een stukje dikke darm. Dit gebeurt tijdens een operatie. Om de stoma te maken, wordt een opening in de buik gemaakt. Het stukje darm dat uit de buik komt, hecht de arts aan de huid vast. Vanaf nu komt de ontlasting via de stoma uit het lichaam. De arts vertelt je of de stoma tijdelijk is of voor altijd. Er zit geen kringspier op de stoma. Hierdoor kan de ontlasting zo naar buiten lopen. Gelukkig kun je de ontlasting opvangen met een speciale stomazak. Zit de stomazak vol? Dan leeg je het zakje in de wc.


Hoe werkt een ileostoma?
Een ileostoma is - net als een colostoma - een darmstoma. Artsen maken een ileostoma meestal met het laatste stukje van je dunne darm. Tijdens de operatie maakt de arts een opening in je buik. Het stukje dunne darm dat naar buiten komt, wordt aan je huid vastgemaakt. Soms is de stoma tijdelijk, soms voor altijd. Dat kan de arts je vertellen. De ontlasting komt nu voortaan via de stoma naar buiten. Dit vang je op met een speciale stomazak. Als de stomazak vol zit, leeg je het zakje in de wc.

Hoe werkt een urostoma?
Een urostoma is een urinestoma. Artsen maken een urinestoma van een stukje dunne darm. Dit gebeurt tijdens een operatie. De ene kant van de darm verbinden ze met de twee urineleiders. De andere kant komt via een opening in je buik naar buiten en wordt daar vastgemaakt. Een urinestoma is voor altijd. Als je een urinestoma hebt, komt je urine voortaan uit je stoma. Je vangt de urine op met een stomazakje dat op je huid is geplakt. Zit het zakje bijna vol? Dan maak je het zakje leeg in de wc. ’s Nachts gebruiken mensen vaak een speciale nachtzak. Deze sluit je aan op het stomazakje. Dan kun je lekker blijven liggen.

Ook interessant!