Skip to the content

Hoe kunnen we je helpen?

  • Wond-, stoma- en continentiezorg

    Maandag t/m vrijdag 08.00 - 17.30 uur
    088 - 008 58 00
    info@mathot.nl

  • Compressietherapie

    Maandag t/m vrijdag 08.30 - 17.00 uur
    088 - 008 58 88
    cto@mathot.nl

5 tips om dikke enkels te voorkomen tijdens warme dagen

Tijdens deze extreem warme dagen krijgen we eerder last van opgezette handen en voeten. Wanneer de bloedvaten het bloed niet goed afvoeren naar het hart, zal het overtollig vocht zich ophopen in je voeten, enkels en handen (oedeem). De bloedvaten zetten uit tijdens extra warm weer en je lichaam wilt deze warmte kwijt. Daardoor stroomt er meer bloed naar de handen, voeten en gezicht. De vaatwanden laten door de verhoogde druk meer vocht door. Hierdoor krijg je dus opgezette vingers, voeten en enkels. Om ervoor te zorgen dat jij deze hete dagen zonder problemen doorkomt heeft onze compressietherapie specialist 5 tips voor jou op een rij gezet.

1. Bewegen
Zit of sta je heel veel op een dag? Probeer in ieder geval om het uur even te bewegen. Til je voet op en draai rondjes met je voet of maak een kleine wandeling. Zit je op kantoor? Haal dan bijvoorbeeld wat drinken voor jezelf (en je collega’s). Je enkels zwellen heel snel op wanneer je de hele dag zit of staat. Er ontstaat namelijk veel druk in je bloedvaten, welke door de warmte al iets zijn verwijd. Hetzelfde geldt voor je handen. Niets is vervelender dan opgezette vingers, voornamelijk met warm weer. Om de druk te voorkomen en je vingers te ontzien zou je af en toe even in een knijp- of stressbal kunnen knijpen.

2. Drinken
Wie zweet verliest vocht. Voor je spieren en zenuwen is het van groot belang om je vochtbalans goed op peil te houden. Om ons lichaam goed te laten functioneren en het vocht af te laten voeren is het belangrijk om genoeg water te drinken, zeker tijdens warme dagen. Probeer daarom dagelijks minimaal 2 liter vocht binnen te krijgen. Drink kleine slokjes en zorg ervoor dat je altijd een fles drinken bij je hebt. Vind je 2 liter drinken wel erg veel? Wist je dat naast een verkoelend glas water een lekker fris stuk komkommer, watermeloen of appel ook bijdraagt aan je vochtbalans.

3. Rust
Doe rustig aan. Bij warm weer kun je al snel oververhit en uitgeput raken. Pas je tempo hierop aan, doe nog een stapje terug. Heb je toch een intensieve activiteit op de agenda staan, stel hem uit of schakel hulp in van iemand anders. Of ga in de ochtend een stukje fietsen, je boodschappen doen of langs bij een vriendin. In de ochtend is het vaak nog koel en krijg je het minder snel warm.

4. Minder zout
Drink je voldoende maar krijg je wellicht te veel zout binnen? Probeer dan eens wat minder zout te eten. Zout eten zorgt er namelijk voor dat je vocht vasthoudt, iets wat je juist niet wilt. Zout en het natrium in zout is essentieel om de vochtbalans op peil te houden, maar te veel zout verstoort deze balans. Breng je eten bijvoorbeeld op smaak met lekkere pepers en kruiden. Kook je juist veel uit pakjes en zakjes? Houd dan goed de hoeveelheid zout die je dagelijks binnenkrijgt in de gaten.

5. Therapeutische Elastische Kousen
Houd je vaker vocht vast? En heb je regelmatig last van vermoeide benen en/of dikke enkels? Dan zijn Therapeutische Elastische Kousen wellicht een goede optie voor jouw benen. De Therapeutische Elastische Kousen (ook wel bekend als steunkousen en compressiekousen) geven druk op de benen waardoor de bloedcirculatie geholpen word zodat de oppervlakkige bloedvaten niet uit kunnen zetten en daardoor komt er geen vocht uit de bloedvaten. Een Therapeutische Elastische Kous zorgt bij veel mensen vrijwel direct voor verlichting. Als gevolg nemen pijnklachten af en voelen de benen minder vermoeid aan.

Wil je meer informatie over compressiekousen? Of direct steunkousen laten aanmeten? Neem dan telefonisch contact met ons op via telefoonnummer 088 - 008 58 88.