Skip to the content

Hoe kunnen we je helpen?

 • Wond-, stoma, en continentie- en diabeteszorg

  Maandag t/m vrijdag 08.00 - 18.00 uur
  0800 - 244 55 66

  Direct contact met kantoor Leeuwarden?
  0800 - 280 04 09

 • Compressietherapie en orthopedie

  Maandag t/m vrijdag 08.00 - 16.00 uur
  088 - 008 58 88

Kwaliteit

Wanneer men pijn of vermoeidheid ervaart in de voet, enkel, knie, heup en of rug, kan dit komen door een afwijking in de stand hiervan. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om doorgezakte voeten of een verschil in beenlengte. Deze klachten vallen onder podologie, waarbij het allemaal om de voeten en houding gaat. De voeten worden ook wel gezien als de fundering van het lichaam. Als er zich hier een afwijking in bevindt, kan dit nadelig zijn voor de voet of de rest van de bewegingsketen. Denk bijvoorbeeld aan hielspoor, een kleine botuitgroei van het hielbeen die er soms voor zorgt dat de peesplaat ontstoken raakt, of een knobbel bij de grote teen. Ook wanneer je tijdens of na het sporten pijnlijke voeten ervaart, kan dat een indicatie zijn van een verkeerde stand van de voet of een verkeerd looppatroon. Welkom in de wereld van podologie.

Mensen die een van bovenstaande klachten ervaren, worden doorgaans door een huisarts of fysiotherapeut doorverwezen naar een podoloog. Maar je kan ook op eigen initiatief naar deze specialist gaan om te onderzoeken waar de problemen vandaan kunnen komen. 

Onze Register-podoloog ziet met regelmaat al bij binnenkomst van een patiënt waar het probleem ligt. Het kan hier gaan om knieën of enkels die naar binnen staan, wat kan duiden op een doorgezakte voet. En wanneer een staplengte ongelijk is, kan dit een beenlengteverschil betekenen.

Maar voordat de podoloog uitspraken gaat doen, worden er eerst verschillende onderzoeken uitgevoerd, te beginnen met een functie-onderzoek; hoe is de stand van de voeten, knieën of enkels, wordt er op het ene been meer geleund dan op het ander? Dit wordt allemaal gecheckt om te voorkomen dat er iets over het hoofd wordt gezien.

Vervolgens vindt er een loopanalyse plaats. Wanneer iemand loopt, zie je namelijk veel meer. Hij/zij kan dan op dat moment de problemen niet meer verbergen. Bij deze analyse hoort ook lopen over een drukplaat. Deze drukplaat geeft heel duidelijk weer waar de drukpunten van de voet liggen. Aan de hand van het onderzoek, loopanalyse en de voetafdruk worden de steunzolen gemaakt.Hier wordt over de drukplaat gelopen.


Via de drukplaat komt een scan door op de pc, die de drukpunten weergeeft. Hier gaat het om een doorgezakte voet.

 

De steunzolen zijn gemaakt en de laatste aanpassingen worden nog gedaan, zoals het gladschuren van de randen. 

Het eindresultaat. Aan de boog is te zien dat het hier om steunzolen voor een doorgezakte voet gaat. 

Vaak kunnen de klachten opgelost worden met steunzolen, maar in sommige gevallen is aanvullend een behandeling bij de fysiotherapeut essentieel om weer klachtenvrij het leven door te gaan. Ook kan het bij bepaalde problematiek, zoals bij de stand van de knieën, nodig zijn om een brace aan te laten meten. Dit wordt gedaan door een van onze instrumentmakers. Al met al wordt er veel samengewerkt met fysiotherapeuten en instrumentmakers, om ervoor te zorgen dat de persoon weer pijnvrij kan bewegen.

Herken je een van deze klachten bij jezelf, maar heb je er nog niet naar gehandeld? Je kunt bij ons vrijblijvend een afspraak maken. Bet je aanvullend verzekerd, dan is de kans groot dat de kosten (ten dele) vergoed worden. Elk aanvullend pakket is anders, dus vraag bij je zorgverzekeraar na welke vergoeding je krijgt.

Orthopedie

Wil je weten wat onze orthopedisch instrumentenmaker voor jou kan betekenen? Lees hier alles over onze diensten.

Meer informatie

Vestigingen

Bekijk hier bij welke vestiging of aanmeetlocatie je terecht kunt voor orthopedische hulpmiddelen of het aanmeten van therapeutische elastische kousen.

Vind jouw locatie

Klantenservice

Heb je een vraag of hulp nodig? Bij onze klantenservice kun je terecht voor het plaatsen van een bestelling, vragen over financiën of vergoedingen of het maken van een afspraak bij een van onze vestigingen of aanmeetlocaties.

Neem contact met ons op