Wond-, stoma- en continentiezorg
Maandag t/m vrijdag 08.00 - 17.30 uur088 - 008 58 00info@mathot.nl
Compressietherapie
Maandag t/m vrijdag 08.30 - 17.00 uur088 - 008 58 00cto@mathot.nl
In de stomazorg brochure vind je meer informatie over het type stomazorghulpmiddelen, vergoedingen en hoe je stomamateriaal bij ons kan bestellen. Klik op onderstaande blauwe knop om de brochure te bekijken.
Het krijgen van een stoma is een ingrijpende gebeurtenis in je leven. Voor veel mensen is de wereld van stoma’s nog onbekend terrein. Lees hieronder wat een stoma is, wanneer een stoma nodig is en welke soorten stoma’s er zijn.
Ruben Meijer (1991) kreeg in 2015 een stoma. Dat had een behoorlijke impact op zijn leven, in positieve zin. ‘Eindelijk had ik weer energie en kon ik weer studeren en voetballen.’ Als bestuurslid van de Stomavereniging wil hij meer bekendheid geven aan de stoma en zich inzetten voor goede zorg. Hoe ervaart hij het leven met een stoma?
Problemen met een stoma komen helaas voor. Gelukkig zijn sommige van deze problemen gemakkelijk zelf te verhelpen of zelfs te voorkomen. Er kunnen echter ook problemen met een stoma optreden die hulp van je stomaverpleegkundige vereisen. In dit blog lees je over de meest voorkomende problemen met een stoma en de beste oplossingen ervoor.
Het verhaal van Wichert van Dijk, auteur van het stomaboek Plak & Zak. In volle sprint naar het toilet. Voor Wichert van Dijk (67) was het als tiener dagelijkse kost. Op zijn twintigste was de maat vol en koos hij bewust voor een leven met een stoma. Een ingrijpende beslissing die zich positief heeft uitbetaald. ‘Ik wilde en kreeg de controle over mijn lijf terug.’
Een stoma is een stukje dikke of dunne darm dat door een kunstmatige opening in je buik naar buiten komt. De drie bekendste stoma’s zijn: een colostoma (dikke darmstoma), een ileostoma (dunne darmstoma) en een urostoma (urinestoma). Wat is het verschil tussen deze stoma’s? En waarom krijg je eigenlijk een stoma?
Een stoma is een stukje dunne of dikke darm dat door een opening in je buik naar buitenkomt. Je ontlasting en/of urine komt via deze kunstmatige uitgang naar buiten. Ben je benieuwd hoe een stoma werkt? Mathot legt het uit.
Sporten met een stoma is voor veel stomadragers goed mogelijk. Ook kun je als stomadrager veel soorten sporten uitoefenen, op contactsporten na. Met name vechtsporten, zoals judo en karate, raden we af. Dit in verband met mogelijke schade die aan de stoma kan ontstaan. In dit artikel vertellen we je er meer over.
Bekijk in deze video van Welland hoe je de UltraFrame® aanbrengt rondom de huidplaat.
Kies hieronder
Of zoek via onderstaande balk