Skip to the content

Hoe kunnen we je helpen?

  • Wond-, stoma- en continentiezorg

    Maandag t/m vrijdag 08.00 - 17.30 uur
    088 - 008 58 00
    info@mathot.nl

  • Compressietherapie

    Maandag t/m vrijdag 08.30 - 17.00 uur
    088 - 008 58 88
    cto@mathot.nl

Kledingtips voor als je een stoma hebt

Als je een stoma hebt, is het soms even zoeken naar de juiste kleding. Je wilt dat het stomazakje niet opvalt én dat je kleding fijn zit. Gelukkig kan dat. Van badkleding tot ondergoed: Mathot geeft je graag een aantal handige kledingtips voor stomadragers.

Stomazakjes zijn gemaakt van een soepel materiaal. Hierdoor passen de zakjes zich gemakkelijk aan, ook aan de vorm van je lichaam. Je draagt een stomazakje onder je kleding. Bij strakke kleding zijn de contouren van de stoma vanzelfsprekend meer zichtbaar dan bij lossere kleding.

Tips voor bovenkleding

  • Eerst en vooral is het belangrijk dat je draagt waar jij je goed in voelt. Draag je graag strakke kleding? Geen probleem. Als je het fijn vindt, kun je eventueel een colbertje dragen of een sjaal omdoen om de contouren van de stomazak te verhullen. Draag je weleens een dun shirt of bloesje? Dan kan het fijn zijn om er een hemd of steunbandage onder te dragen, zodat de stomazak niet doorschijnt en afgeschermd wordt.
  • Kies voor stoffen die ademen, zoals katoen of wol. Daarnaast is het handig dat je de kleding goed kunt wassen, mocht de stoma onverhoopt lekken. Ook donkere kleding kan daarom fijn zijn, dan valt een eventuele lekkage minder op.

Tips voor broeken

  • Meestal zit een stoma een paar centimeter onder je navel. Kies daarom voor een broek waarbij de rand onder óf boven je stoma valt. Als de broekrand precies op de stoma valt, heb je kans dat je de stoma of het stomazakje beschadigt. Bovendien vergroot dit de kans op lekken, omdat ontlasting of urine niet goed kan doorlopen.
  • Stomadragers vinden broeken met een brede, elastische band vaak fijn zitten. Het kan ook helpen om broeken in een maatje groter te kopen. Handige graadmeter: ga even zitten als je de broek past. Je broek moet ook dan niet te strak zitten rondom de stoma.
  • Wil je graag de broeken aan van de periode voordat je een stoma had? Door een stuk elastiek te (laten) plaatsen in de broekrand, op de plek waar de stoma zit, is het mogelijk je favoriete broek of pantalon weer te dragen zonder dat de stoma bekneld raakt.

Tips voor ondergoed

  • Je kunt je stomazakje onder je onderbroek dragen of het zakje eroverheen laten vallen. Draag je de stomazak liever in je onderbroek? Kies dan voor een elastisch model ondergoed dat hoog valt. Wil je het zakje over je onderbroek heen laten vallen? Let er dan op dat de onderbroekrand laag genoeg is, zodat de huidplak/de flens erboven blijft.
  • Er zijn winkels waar je speciale lingerie voor stomadragers kunt kopen. In dit ondergoed zit vaak een vakje waar je je stomazakje in kunt doen.

Op zoek naar ondergoed zoals te zien is op bovenstaande foto? Neem dan eens een kijkje op de website van Bellawear.

Tips voor badkleding

  • Met een stoma kun je zwemmen en naar de sauna. Kies badkleding waar jij je prettig in voelt. Wil je jouw stomazakje zoveel mogelijk verbergen? Ga dan voor een badpak of kies een hoog vallende bikini- of zwembroek. Een stoma valt het minst op bij badkleding met een drukke print.
  • Er zijn winkels die speciale badkleding voor stomadragers verkopen, met een intern vakje waar je je stomazakje in kunt doen.
  • Tot slot: wist je dat er speciale stomabanden zijn om mee te zwemmen? Deze (strakke) banden zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Je draagt ze boven je bikini- of zwembroek. De stomazak kan worden opgeborgen in een ingenaaid zakje, waardoor er geen huidcontact is. Ook vangt het eventuele lekkages op.

Ook interessant!