Wond-, stoma- en continentiezorg
Maandag t/m vrijdag 08.00 - 17.30 uur
088 - 008 58 00
info@mathot.nl
Compressietherapie
Maandag t/m vrijdag 08.30 - 17.00 uur
088 - 008 58 00
cto@mathot.nl
Negatieve druktherapie is een vorm van wondzorg om grote wonden sneller en beter te laten genezen. We noemen negatieve druktherapie ook wel vacuümtherapie of V.A.C.-therapie (Vacuum Assisted Closure). Hoe gaat negatieve druktherapie in zijn werk?
Open wonden, diabetische wonden, brandwonden en andere wonden die slecht genezen: het zijn enkele aandoeningen waarbij negatieve druktherapie wordt ingezet. Deze vorm van wondgenezing maakt de kans op infecties kleiner, doordat de wond sneller en veiliger heelt.
Hoe werkt negatieve druktherapie?
Eerst wordt je wond schoongemaakt, waarna je een schuimverband krijgt aangebracht. Omdat elke wond een eigen omvang heeft, wordt dit absorberende schuimverband op maat van de wond geknipt. Vervolgens plakt de behandelend arts of verpleegkundige de wond, voorzien van het schuimverband, luchtdicht af met een folie. In dit folie komt een opening. Hierover komt een aansluitstuk met een slangetje dat door de opening in het folie gaat. Tot slot koppelt de arts of verpleegkundige het slangetje aan een pomp en stelt hij of zij de pomp in.
De pomp creëert nu een vacuüm – negatieve druk – in het wondgebied en voert via het slangetje het wondvocht af dat in een speciale opvangbeker terechtkomt. Dankzij deze negatieve druktherapie verbeteren de doorbloeding en de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof. Bacteriën krijgen hierdoor geen kans, omdat het teveel aan vocht continu wordt afgevoerd.
Hoe lang duurt een gemiddelde behandeling met negatieve druktherapie?
Elke wond is anders en ieders situatie is anders, maar over het algemeen neemt een behandeling met negatieve druktherapie meerdere weken tot maanden in beslag. Tijdens deze periode hoort de wondpomp continu aan te staan. Gelukkig hoef je voor negatieve druktherapie niet in het ziekenhuis te blijven. Je krijgt een kleine pomp mee naar huis die makkelijk te vervoeren is.
Gemiddeld genomen verwisselt een verpleegkundige of thuiszorgmedewerker het verband twee keer per week. De opvangbeker met het opgevangen wondvocht wordt door de verpleegkundige vervangen zodra die vol dreigt te raken. In overleg met de verpleegkundige zou je dit eventueel ook zelf kunnen doen. De behandelend arts bepaalt wanneer de wond genezen is verklaard.
Doet vacuümtherapie pijn?
Bij het aansluiten van de pomp voor negatieve druktherapie komt er kortdurend spanning op de wondranden wat als een trekkend gevoel wordt ervaren. Dit gevoel hoort echter snel af te nemen. Sommige patiënten vinden het verwisselen van het verband ook wat pijnlijk, afhankelijk van de wond. Mocht je te veel pijn ervaren dan kan pijnstilling helpen. Laat de thuishulp, verpleegkundige of behandelend arts bepalen welk medicijn het meest effectief is.
Kies hieronder
Of zoek via onderstaande balk