Nieuws

Vers van de pers: Mathot Magazine!

Vers van de pers: Mathot Magazine!
Lees meer

Een dikke voldoende

Een dikke voldoende
Lees meer

MEER NIEUWS

Veel gestelde vragen

Bestaat er een patientenvereniging voor stomadragers?

De Nederlandse Stomavereniging is een belangenvereniging voor mensen met een stoma of pouch en mensen die een stoma hebben gehad. Voor meer informatie kunt u terecht via http://www.mathot.nl/Producten/Stoma/De-Nederlandse-Stomavereniging

 

Ik bestel stoma materiaal bij Mathot, kan ik ook voor andere producten bij jullie terecht?

U kunt bij Mathot ook terecht voor andere medische hulpmiddelen zoals continentie-, wond- en diabetesproducten, compressietherapie en orthopedie, mits daarvoor een machtiging vanuit de verwijzer aanwezig is.

 

Ik heb een breuk rondom mijn stoma en heb het advies gekregen om een steunbandage aan te laten meten

Uw arts of stomaverpleegkundige heeft bij u een breuk rond de stoma geconstateerd en adviseert u hiervoor een breukband te gaan dragen. U heeft hiervoor een recept/machtiging nodig, waarop precies staat wat de diagnose is en waarmee u wordt verwezen naar Mathot. U kunt bij Mathot terecht op onze spreekuren op onze verschillende locaties.

Tijdens deze spreekuren kunt u terecht voor advies, informatie en voorlichting over onze producten en het gebruik hiervan. Ook voor advies en aanmeten van een breukbandage kunt u na verwijzing van uw voorschrijver op deze spreekuren terecht. In verband met de planning van de spreekuren raden wij u aan een afspraak te maken, waardoor wij voldoende tijd voor u kunnen reserveren.

 

Ik heb problemen met mijn stoma, waar kan ik terecht?

Bij problemen met het stoma is het van belang om dit kenbaar te maken bij uw stomaverpleegkundige in het ziekenhuis. Wanneer deze niet meer in beeld is bij u, kan u de vraag omtrent het probleem ook bij Mathot kwijt. Samen met een gespecialiseerd verpleegkundige kan er gekeken worden naar een oplossing voor uw probleem.

Problemen kunnen heel divers zijn; productvragen, instructie van het product, advies over de manier van verzorgen maar ook lekkage van het product of huidproblemen dien ten gevolge liggen aan de oorzaak ervan, kan er advies gegeven worden of verwijzing nodig zijn.

 

Kun je sporten met een stoma?

In principe kunnen stomadragers alle sporten uitoefenen, behalve contactsporten; met name vechtsporten zoals karate of judo ontraden we in verband met mogelijke schade aan de stoma. Bij sporten zoals basketbal of voetbal adviseren we een band te dragen waarin een cap verwerkt is, waardoor de stoma beschermd is.

Verder is het met name de eerste weken na de operatie verstandig de buikspieren te ontzien, maar voor de rest kunnen stomadragers alle sporten uitoefenen die ze daarvoor ook deden. U moet dit altijd in overleg met uw behandelend arts of stomaverpleegkundige, en opbouwend onder begeleiding van bijvoorbeeld een fysiotherapeut doen. 

Om te zwemmen is er geen speciaal materiaal nodig, men kan met het eigen materiaal zwemmen en het filter afplakken. Als de stomadrager het niet prettig vindt dat de stoma op een zichtbare plek zit, kan er ook speciale badkleding op maat worden gemaakt, of banden die gemaakt zijn van hetzelfde materiaal als de badkleding, die onder de zwemkleding gedragen kunnen worden. Meer hierover kunt u vinden op www.stomaatje.nl/stomadragers/dagelijks/kleding.

 

Waar moet ik rekening mee houden als ik met een stoma wil reizen?

U heeft een medische verklaring nodig van uw arts. Ook een Europees Medisch Paspoort (EMP) kan zinvol zijn. Zo kunnen in elf talen, ook eerder doorgemaakte, gezondheidsproblemen in dringende gevallen in veel landen worden onderkend. Van te voren even bij uw luchtvaartmaatschappij checken hoeveel extra bagage stomamateriaal u mee mag nemen. Verdeel uw materiaal over uw bagage, zodat u niet in de problemen komt als er een tas of koffer zoek raakt. Zorg dat u voldoende materialen meeneemt in uw handbagage. Koeltasje mee om materiaal op kamertemperatuur te bewaren op vakantieadres (denk aan hitte in tent of caravan). Neem 1 ½ x materiaal mee van wat normaal gebruikt wordt. Bij warmte denkt u dan aan voldoende vocht, electrolyten en zouthuishouding, neem evt ORS mee. Neem ook eventueel hulpmiddelen mee voor huidproblemen.

 

Wordt al mijn stomamateriaal vergoed?
Stomamateriaal en stomahulpmiddelen vallen sinds 1 januari 2006 in de nieuwe zorgverzekeringswet onder de basisverzekering. Vanuit de basisverzekering wordt het stomamateriaal vergoed. Wel gaat het van uw eigen risico af. Bepaalde hulpmiddelen of accessoires worden door sommige zorgverzekeraars niet meer of ten dele vergoed. Dit verschilt per verzekering. Om voor vergoeding in aanmerking te komen is er een machtiging nodig van de verwijzer, uw arts of stomaverpleegkundige. Bij specifieke vragen over een bepaald product kunt u contact opnemen met de klantenservice van Mathot of uw verzekeraar.
Bestel & servicelijn
0800 244 55 66