Skip to the content

Hoe kunnen we je helpen?

 • Wond-, stoma, en continentie- en diabeteszorg

  Maandag t/m vrijdag 08.00 - 18.00 uur
  0800 - 244 55 66

  Direct contact met kantoor Leeuwarden?
  0800 - 280 04 09

 • Compressietherapie en orthopedie

  Maandag t/m vrijdag 08.00 - 16.00 uur
  088 - 008 58 88

Kwaliteit

Artrose van de knie

Wat is gonartrose?

Gonartrose houdt in dat er zich slijtage in de knie bevindt (Genu= knie en artrose= kraakbeen slijtage). Het kraakbeen in de knie is voor een deel aangetast, waardoor er meer contact van bot op bot is en er ook een ruwer oppervlakte ontstaat in het gewricht. De slijtage wordt langzaam erger totdat er op een gegeven moment geen kraakbeen meer over is.

Er zijn verschillende gradaties van gonartrose. Deze variëren van een beginnende slijtage tot geen enkel kraakbeen meer, dus volledig bot op bot contact. Omdat veel mensen een (lichte) O- of X-stand in de benen hebben, komt het veel voor dat de slijtage alleen aan de binnen- of aan de buitenzijde van de knie zit.

Gonartrose kan verschillende oorzaken hebben. Leeftijd en gewicht spelen hierbij een belangrijke rol, maar ook erfelijke factoren, eerder letsel in de knie en de mate van belasting van de knie spelen een rol in het ontstaan van gonartrose.

Wat zijn de klachten? 

Doordat de slijtage meestal alleen in de binnen- of buitenzijde van de knie zit, veroorzaakt dit pijnklachten aan die zijde van de knie. Deze pijnklachten zijn voornamelijk aanwezig tijdens het lopen en traplopen. Wanneer je minder actief bezig bent, zullen de klachten minder zijn dan wanneer je actief bezig bent. De meeste mensen ervaren ook een opstartstijfheid, die naarmate je eenmaal in beweging bent weer afneemt.
Doordat het kraakbeen is aangetast en er een ruwer oppervlakte ontstaat levert dit ontstekingsklachten op. Dit maakt dat er meer vocht in de knie zit, waardoor de knie wat dikker wordt. Het zorgt er ook voor dat de knie pijnlijk aanvoelt bij bewegen, vooral bij het (belast) buigen van de knie, bijvoorbeeld bij traplopen of opstaan uit een stoel.

Welke oplossingen zijn er?

Om de klachten die veroorzaakt worden door gonartrose te verminderen zijn er meerdere oplossingen. Er zijn oplossingen die in de knie worden toegepast (bijvoorbeeld een injectie of een nieuw kniegewricht) maar er zijn ook oplossingen van buitenaf mogelijk, denk hierbij aan fysiotherapie of een brace.

Zoals hierboven al is verteld, komt het veel voor dat de slijtage in de knie zich alleen maar aan de binnen- of aan de buitenzijde van het kniegewricht bevindt. Om pijnverlichting en betere controle van de knie te krijgen, helpt het als de stand van de knie iets wordt veranderd.

Door deze standsverandering komt er wat minder druk op de aangedane zijde van de knie, waardoor de klachten verminderen. De standsverandering kan worden verkregen door het dragen van een brace (eventueel in combinatie met steunzolen).

De braces die wij hiervoor gebruiken, veranderen de stand van de knie bij elke stap die je zet. Dit betekent dat de brace de beste werking heeft tijdens het lopen, bij het zitten of fietsen is de werking van de brace minder. Door het dragen van de kniebrace wordt de wrijving in het aangedane deel van het gewricht minder, dit maakt ook dat de ontstekingsklachten af zullen nemen.

Het dragen van een kniebrace kan ervoor zorgen dat een eventuele operatie van de knie kan worden uitgesteld. Een kniebrace kan je ook helpen om hobby’s en andere dagelijkse activiteiten weer met plezier uit te kunnen voeren.

Gebruik kniebrace

Een kniebrace zorgt voor ondersteuning van de knie en maakt dat het lopen en staan weer prettiger zal zijn. Je hoeft de kniebrace ’s nachts niet te dragen. Overdag hoef je de brace ook niet te dragen als je de knie niet belast. De brace is bedoeld om tijdens het actiever bezig zijn ondersteuning aan de knie te geven, dus alleen dan heeft het dragen van de brace ook effect.

Vergoeding

Afhankelijk van je zorgverzekeraar wordt een kniebrace vergoed, mits je een volledig ingevulde verwijzing hebt van een arts uit het ziekenhuis en de klachten in de knie chronisch zijn. Bij sommige zorgverzekeraars is een verwijzing van de huisarts ook al voldoende. De vergoeding komt vanuit het basispakket, maar wordt wel van het eigen risico afgetrokken.

Mocht je naar aanleiding van deze informatie vragen hebben of meer informatie willen verkrijgen over gonartrose of een kniebrace. Dan kun je via onderstaand telefoonnummer een afspraak maken met een orthopedisch instrumentmaker. Zij kunnen je nog meer uitleg geven en eventueel ook een passende oplossing voor je knieklachten bespreken.

Afspraak maken? Bel 088 - 008 58 88.