Skip to the content

Hoe kunnen we je helpen?

 • Wond-, stoma- en continentiezorg

  Maandag t/m vrijdag 08.00 - 17.30 uur
  088 - 008 58 00
  info@mathot.nl

 • Compressietherapie

  Maandag t/m vrijdag 08.30 - 17.00 uur
  088 - 008 58 88
  cto@mathot.nl

Sporten met een stoma: kan dat?

Sporten met een stoma is voor veel stomadragers goed mogelijk. Ook kun je als stomadrager veel soorten sporten uitoefenen, op contactsporten na. Met name vechtsporten, zoals judo en karate, raden we af. Dit in verband met mogelijke schade die aan de stoma kan ontstaan.

Om schade te voorkomen raden we het dragen van een steunbandage aan, een elastische band die je om je middel draagt om je stoma te beschermen. Bij heel actieve sporten, zoals basketbal en voetbal, adviseren we een band te dragen waarin een harde ‘cap’ is verwerkt die de stoma beschermt.

De eerste weken na een stoma-operatie is het verstandig de buikspieren te ontzien. Na verloop van tijd kunnen stomadragers veelal hun sport naar keuze weer uitoefenen. Het is wel belangrijk om eerst de mogelijkheden te bespreken met de behandelend arts of stomaverpleegkundige, want elk lichaam is uniek, elke stoma is uniek en dus is elke situatie uniek. Ook raden we aan om na de operatie opbouwend te gaan sporten onder begeleiding van bijvoorbeeld een fysiotherapeut.

Zwemmen met een stoma
Om te zwemmen met een stoma heb je geen speciale, aanvullende stomahulpmiddelen nodig. Men kan met het eigen stomamateriaal zwemmen en het filter afplakken met stickers (die je bij je stomazakken geleverd krijgt). Wil je de stomazak uit het zicht verbergen, dan kun je speciale badkleding aanschaffen, ook op maat gemaakt.

Op zoek naar badgoed zoals te zien is op bovenstaande foto? Neem dan eens een kijkje op de website van Bellawear.

Ook bij onderstaande webshops kun je terecht voor badmode.

Meer weten over zwemkleding en een stoma? Lees dan ons artikel over kledingtips voor een stoma ».

Ook interessant!