Skip to the content

Hoe kunnen we je helpen?

  • Wond-, stoma- en continentiezorg

    Maandag t/m vrijdag 08.00 - 17.30 uur
    088 - 008 58 00
    info@mathot.nl

  • Compressietherapie

    Maandag t/m vrijdag 08.30 - 17.00 uur
    088 - 008 58 88
    cto@mathot.nl

Acute wonden, wat zijn dat?

Acute wonden zijn wonden aan de huid en onderliggend weefsel die ontstaan door externe factoren. Onder acute wonden vallen: snijwonden, schaafwonden, bijtwonden, krabwonden, brandwonden, steekwonden, schotwonden en scheurwonden. Scheurwonden worden ook wel lapwonden of ‘skin tears’ genoemd.

Traumatisch of chirurgisch
Als je een acute wond oploopt door een ongeluk, voorwerp of geweld spreken we van een traumatische wond. Een acute wond kan ook tijdens een medische ingreep doelbewust worden aangebracht. Denk hierbij aan een incisie tijdens een operatie. Dit noemen we een chirurgische wond.

Ongevaarlijk tot ernstig
De ene acute wond is de andere niet. Ze lopen uiteen van ongevaarlijke schaafwonden tot ernstige wonden die spieren en zenuwen beschadigen. Maak je een sliding op kunstgras en heb je nadien een schaafwond op je been of knie, dan is dit een acute wond. Dit geldt ook voor de volgende situaties: wanneer je een hand openhaalt aan een spijker, wanneer je je verbrandt tijdens het koken, wanneer je in je vinger zaagt of wanneer je wenkbrauw scheurt doordat er een harde bal tegenaan komt.

Behandeling
Omdat elke acute wond op zichzelf staat, is er ook niet een eenduidige behandeling voor te benoemen. Bij oppervlakkige schaafwonden is schoonmaken met lauwwarm water vaak voldoende. Bij wonden kan een tetanusprik of antibiotica nodig zijn. Een tetanusprik is sowieso nodig bij acute wonden die in aanraking zijn gekomen met straatvuil. Voor de behandeling van ernstigere acute wonden, waarbij een arts of specialist nodig is, zijn diverse richtlijnen opgesteld. Hiervoor zijn ook uiteenlopende verbandsoorten verkrijgbaar. Bekijk onze brochure wondzorg voor meer informatie over onze diensten.

Ook interessant!