Skip to the content

Hoe kunnen we je helpen?

  • Wond-, stoma- en continentiezorg

    Maandag t/m vrijdag 08.00 - 17.30 uur
    088 - 008 58 00
    info@mathot.nl

  • Compressietherapie

    Maandag t/m vrijdag 08.30 - 17.00 uur
    088 - 008 58 88
    cto@mathot.nl

Zwachtelen in het kort

Zwachtelen is het aanbrengen van een drukverband om onder andere vochtophoping (oedeem) tegen te gaan. De medische term voor zwachtelen is ambulante compressietherapie, kortweg ACT.

Compressietherapie staat voor ‘drukbehandeling’. Een medisch specialist schrijft deze behandelingsvorm voor aan mensen die met oedeem kampen. Oedeem is vochtophoping, die kan ontstaan door een storing in het lymfe- of vaatstelsel of bijvoorbeeld als organen niet goed meer functioneren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hart of nieren. Oedeem kan in het hele lichaam voorkomen, maar ontstaat voornamelijk in de benen en armen. Opgezwollen benen en armen kunnen veel klachten veroorzaken. Zwachtelen is een effectieve techniek om de zwelling en klachten te verminderen.

Bij het zwachtelen wikkelt een deskundige een strook drukverband om het lichaamsdeel met oedeem. Eenmaal bevestigd drukt het verband via de huid op het gezwollen lichaamsdeel. Hierdoor voeren de lymfevaten het vocht beter af. Hoe lang het zwachtelen nodig is, hangt af van je klachten en je verdere gezondheid en mobiliteit.

Zwachteltechniek wordt ook ingezet bij de behandeling van slecht genezende wonden. Door de wond te zwachtelen verbetert de bloedstroom en vermindert eventueel aanwezig oedeem. In Nederland wordt meestal met de korte rek zwachtel gezwachteld, zeker bij open wonden (ulcus cruris). Een enkele keer kan een lange rek zwachtel gebruikt worden bij iemand die niet mobiel is. De lange rek zwachtel moet voor de nacht afgedaan worden.